Clare taal – Oases van duurzaamheid

De zusters Clarissen houden op hun website een blog bij: Clare Taal
Er verschijnen regelmatig mooie bijdragen van diverse zusters op. Ditmaal schreef zr. Esther over de encycliek Laudato Si. En ze heeft er zelfs een filmpje bij gemaakt. We delen het graag met u. En verwijzen nogmaals door naar de blog van de zusters, voor nog veel meer mooie bijdragen.

Vanaf de zomer tot de Advent hebben we in onze lezingendiensten de encycliek van paus Franciscus, Laudato Si, gelezen. Vlak vóór de zomer waren we met de zogenaamde Pax et Bonum-dagen er ook mee bezig geweest. Dat zijn jaarlijkse vormings- en ontmoetingsdagen voor franciscaanse broeders en zusters die na 1980 zijn ingetreden en die plechtig geprofest zijn. Ook uit Vlaanderen en Duitsland komen deelnemers. De dagen dit jaar stonden in het teken van Laudato Si en hadden bovenstaande titel als thema. We hebben eerst met Willem Marie Speelman ofs het thema verkend.

Kort gezegd komt het neer op de bewustwording dat we deel zijn van de schepping en niet zozeer de ‘kroon’ ervan. Dat vraagt een nieuw soort theologie. Schepping is geen dode materie, maar brengt leven voor, deelt zich mee. We leven uit genade en in duurzame gemeenschap; dat is precies wat het religieuze leven ook present wil stellen.

Er is een sterke neiging in onze cultuur om alles te benaderen als ‘probleem’ en daar moeten dan oplossingen voor gezocht. Maar leven is een mysterie en dat vraagt een heel andere benadering. Het gaat daarbij allereerst om een wijze van kijken, kijken met liefde. Ontvankelijk zijn voor het goede, zonder het negatieve of kwade te vergeten of voorbij te zien. Maar het blijven kijken naar het positieve, het goede dat kan vreugde wekken. En alles wat vanuit vreugde wordt benaderd, wordt met liefde benaderd. En dat is weer een sterke basis voor dialoog.

We hebben concreet gekeken naar wat in onze gemeenschappen aanwezig is aan bewustzijn en handelen rond duurzaamheid. Dat is best heel wat, al is het deels ook voortkomend uit onze eenvoudige levensstijl. En natuurlijk kennen we ook de spanning tussen ideaal en praktijk. Daarom hebben we elkaar ook gevraagd wat ons stimuleert en motiveert tot duurzaam gedrag. En hoe we er op eigen schaal bewust mee bezig kunnen zijn en er de vreugde bij kunnen behouden. We kunnen elkaar anders snel ook de maat gaan nemen. Dat brengt zeker geen vreugde. En iemand noemde de vreugde heel mooi: de duurzaamheid van binnen!

Om een franciscaanse oase van duurzaamheid van dichtbij te bekijken trokken we naar het milieuklooster Stoutenburg waar br. Guy Dilweg ofm ons veel liet zien en vertelde over zijn eigen ervaringen. Daaruit leerde hij onder andere dat het belangrijk is om afstand te nemen van de gangbare stroom; dus kunnen stoppen met iets allereerst – ook al weet je nog niet hoe het anders kan. Nadenken over hoe je de kwaliteit van je leven kunt verbeteren; welke gewoontes ben je bijvoorbeeld zat? Gewoontes creëren gemak en daar lijdt de duurzaamheid vaak onder. Bij conflicten is het zijn ervaring dat het goed is om dan eerst naar gedeelde waarden te zoeken en van daaruit de verschillen te verkennen en te bespreken. In Stoutenburg zelf proberen ze hun handelen te richten naar de drieslag: re-duce (verminderen), re-use (hergebruiken) en re-cycle (grondstof hergebruiken). Zijn advies was vooral: zelf (klein) beginnen en er plezier in krijgen. Dat werkt het beste naar binnen en naar buiten. In Laudata Si zegt paus Franciscus iets soortgelijks; “Niemand in is staat tot een leven van soberheid en tevredenheid, als hij of zij niet in vrede leeft met zichzelf.

Als slotstuk van onze dagen hebben we ieder een elevator pitch gehouden over wat we van deze dagen meenamen. In het bijgaande filmpje zijn ze verzameld.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s