Inkleding: Een zonnige dag overgoten van Gods liefde

inkleding Dennis en MarkNa een voorbereidingstijd van een jaar, het postulaat, zijn Dennis Seelen (34) en Mark de Jong (33) op 3 september in het bij zijn van ruim 200 mensen ingekleed in een volle Megense kloosterkerk. Zij zijn daarmee ingetreden in de orde van de minderbroeders-franciscanen. Naast ruim 50 broeders, Clarissen uit Megen, Nijmegen en Stabroek (België) en leden van de OFS waren er veel familieleden en vrienden van de nieuwe broeders.

Als lezingen hadden Dennis en Mark, in de woorden van minister-provinciaal Rob Hoogenboom (die samen met postulantenmagister Hans van Bemmel voorging), drie concrete informatieve lezingen gekozen: het gedeelte uit de Regel van de Minderbroeders waarin staat wat er moet gebeuren wanneer er broeders intreden, de brief aan de Romeinen waarin Paulus verhaalt hoe verdrukking, vervolging en gevangenschap (zoals hij uit ervaring wist) alleen dragelijk zijn door de Liefde van God en Matheus 25, de werken van Barmhartigheid.

In zijn overweging stond de minister-provinciaal daar stil bij omdat de lezingen samen precies aangeven wat – de zeer verschillende – Mark en Dennis met elkaar verbindt. ‘Alles wat je voor een van deze minste broeders heb gedaan, heb je voor mij gedaan’, zegt het Evangelie. Daarvoor staan zes van de zeven werken van barmhartigheid – de doden begraven ontbreekt. Deze woorden inspireren beiden zich in te zetten voor de minsten in de wereld: bijvoorbeeld in ‘De Kloof’, het inloopcentrum voor dak-en-thuislozen in Amsterdam of in het restaurant van de ‘De Maashorst’, het bejaardenhuis in Megen.

Paulus’ brief gaat in op het “aangeraakt worden door Gods liefde”. Die is, aldus de provinciaal “een stevige bodem die het houdt in een verwarrende en chaotische wereld”. Hij citeerde daarop Dennis (“De liefde van God is zo sterk dat hij helpt staande te blijven in moeilijke tijden”) en Mark (“hoe erg je het ook verkloot hebt; er is hoop; de oneindige barmhartigheid en de liefde van God”). Andere woorden, dezelfde betekenis.

De eerste lezing werd daarna in praktijk gebracht: de daadwerkelijke inkleding van Dennis en Mark. Hun medebroeders en medezusters van de drie ordes wensten daarop de broeders “vrede en volharding” voor hun noviciaat. Na de viering werd het feest voortgezet in de tuin, want Franciscus en Clara hadden voor uitstekend weer gezorgd. Ondertussen konden de mensen die in de rij stonden om Dennis en Mark te feliciteren nog genieten van prachtig orgelspel.

De beide nieuwe broeders beginnen nu, onder leiding van novicemeester Wim Pot, aan hun noviciaat in Megen. Dat is een jaar waar inhoudelijke verdieping met de franciscaanse spiritualiteit en de orde, haar veelzijdigheid, haar geschiedenis, haar heden en de toekomst centraal staan naast de ‘broederlijke ontwikkeling’ van de novicen.

Dennis, Mark (en Wim)… veel succes in het noviciaat!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s