Wees gegroet, vrouwe, heilige koningin, heilige moeder Gods, Maria, die als maagd kerk zijt geworden (St. Franciscus) – 4

Van oudsher zijn zowel de maand Mei als iedere zaterdag gewijd aan Maria. In deze meimaand besteden we elke zaterdag aandacht aan een van de aanspreektitels van Maria:

moeder      –      maagd      –      onze lieve vrouwe      –      koningin

Op deze wijze komt ze ook voor in de verhalen en de geschriften rond Franciscus en Clara, voor wie Maria – zoals voor elke middeleeuwer – een groot voorbeeld vormde. Vandaag 28 mei de vierde: koningin.


Een groot teken verscheen aan de hemel: een vrouw, omkleed met de zon, de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren (Apk 12,1)

Kroning Maria

Maria wordt door de HH. Drie-eenheid tot koningin gekroond.

(aan Clara’s sterfbed) En zie, een menigte in het wit geklede maagden komt binnen. Zij droegen allen gouden kransen op hun hoofd. Tussen hen in gaat er een die helderder schittert dan de anderen en uit haar kroon, die aan de bovenkant leek op een soort opengewerkt wierookvat, straalt zo’n sterke lichtglans dat hij binnenshuis die nacht in daglicht doet verkeren. Zij begeeft zich naar het bed waar de bruid van de Zoon ligt. Zij buigt zich allerliefst over haar heen en omhelst haar met grote zoetheid. (ProCl 29:29-31)


Nergens in de Bijbel wordt Maria Koningin genoemd en ook bij Franciscus en Clara is dit zeldzaam. Toch vieren we op de octaafdag van Maria-Ten-Hemel-Opneming ‘Maria Koningin’. Inmiddels heeft Maria veel ‘koningintitels’, zoals Koningin van alle Heiligen, koningin van de apostelen, koningin van de Hemel, koningin van de vrede (hoe belangrijk in deze tijd!!!) en Meikoningin. Velen ervan komen vanuit de Litanie van Loreto, waarin Maria op 52 wijzen wordt aangesproken.

In de historie kon slechts een man staatshoofd en dus koning zijn. Toch had zijn vrouw, de koningin, een omschreven rol: ze was de gastvrouwe van het kasteel of paleis. Ze organiseerde de feesten, de ontvangsten van andere staatshoofden, etc. Tevens was ze een schakel tussen ‘het volk’ en de koning: ze is zijn belangrijkste adviseur en spreekt ten beste namens het volk. Overigens: wanneer tegenwoordig een vrouw koning is, neemt ze de rol/taak van koningin als nog voor haar rekening. In dat licht kunnen we Maria’s rol in de Hemel ook zien. Ze mag -is er voor aangesteld – er voor ons ten beste spreken, zij als onze goede moeder, liefelijke maagd en sterke vrouwe.
Moeder Maria, Koningin van de Vrede, bid voor ons zondaars nu en in het uur van onze dood. Amen.


PS Onze zusters Clarissen zingen ook de sterren van de hemel, sluit u eens aan bij hun gebed!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s