Wees gegroet, vrouwe, heilige koningin, heilige moeder Gods, Maria, die als maagd kerk zijt geworden (St. Franciscus) – 3

Van oudsher zijn zowel de maand Mei als iedere zaterdag gewijd aan Maria. In deze meimaand besteden we elke zaterdag aandacht aan een van de aanspreektitels van Maria:

moeder      –      maagd      –      onze lieve vrouwe      –      koningin

op deze wijze komt ze ook voor in de verhalen en de geschriften rond Franciscus en Clara, voor wie Maria – zoals voor elke middeleeuwer – een groot voorbeeld vormde. Vandaag 21 mei de derde: onze lieve vrouwe.


Op de derde dag werd er een bruiloft gevierd te Kana in Galilea, waarbij de moeder van Jezus aanwezig was. Ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd. Toen de wijn opraakte, wendde de moeder van Jezus zich tot Hem en zei: ‘Ze zitten zonder wijn.’ Jezus antwoordde: ‘Wat hebben ik en u daarmee van doen, Vrouwe? Mijn uur is nog niet gekomen.’ Zijn moeder zei tegen de dienaren: ‘Wat Hij u ook beveelt, doe het maar.’ (Joh 2:1-5)

Maria bij de bruiloft te kana

Maria had bij de bruiloft van Kana iets te vertellen

Heilige maagd Maria, onder de vrouwen in deze wereld is er niemand geboren zoals gij. (St. Franciscus, Antifoon H. maagd Maria 1)


De aanspreektitel ‘vrouw(e)’ zegt meer dan dat Maria iemand van het vrouwelijke geslacht is. De Franse (‘Dame’) en Duitse (‘Herrin’) maken dat wel duidelijk. Het gaat om iemand die iets te zeggen heeft, wier menig belangrijk is. Ze zal niet de eerste de beste gast in Kana zijn geweest, want de bedienden luisteren  op haar advies naar Jezus. De toevoeging ‘lieve’ past er goed bij. Maria komt niet over als een ‘boevrouw’.

De titel ‘Onze Lieve Vrouwe’ van krijgt Maria steeds vaker: in combinatie met een plaats (Lourdes, Parijs, Guadeloupe, etc.) en enkele titels (van Altijddurende Bijstand, van Goede Raad, van de 7 Smarten (of Weeën).

Ook Franciscus en Clara gebruiken de aanspreektitel ‘vrouwe’. Er spreekt hun (en onze) eerbied uit, want onder de vrouwen in deze wereld is niemand geboren zoals gij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s