Wees gegroet, vrouwe, heilige koningin, heilige moeder Gods, Maria, die als maagd kerk zijt geworden (St. Franciscus) – 2

Van oudsher zijn zowel de maand Mei als iedere zaterdag gewijd aan Maria. In deze meimaand besteden we elke zaterdag aandacht aan een van de aanspreektitels van Maria:

moeder      –      maagd      –      onze lieve vrouwe      –      koningin

op deze wijze komt ze ook voor in de verhalen en de geschriften rond Franciscus en Clara, voor wie Maria – zoals voor elke middeleeuwer – een groot voorbeeld vormde. Vandaag 14 mei de tweede: maagd.


In de zesde maand werd de engel Gabriël door God gezonden naar een stad in Galilea, met de naam Nazaret, naar een maagd die verloofd was met een man genaamd Jozef, die uit het huis van David stamde; haar naam was Maria. (Lc 1:26-27)

Maria bij de aankondiging

Maria was en is maagd

Ik bedoel Hem, de zoon van de Allerhoogste, die uit de maagd geboren is waarna zij maagd gebleven is. Hecht je aan zijn allerzoetste moeder, die zo’n Zoon heeft voortgebracht. De hemelen konden Hem niet bevatten maar zij droeg Hem in de kleine beslotenheid van haar heilige baarmoeder en had Hem op haar jonge schoot. (St. Clara – 3BrAgn 17-19)


God kiest een jong meisje, een maagd, uit om de moeder van Zijn Zoon te worden. Maria heeft daarmee een bijzondere status. God koos niet het eerste de beste meisje. Clara benadrukt dat nogmaals aan Agnes van Praag in haar 3e brief (3BrAgn). Dat deed hij niet alleen vanwege haar zuivere staat, maar ook omdat hij wist dat Maria geen gemakkelijk leven tegemoet zou gaan (ze zal haar Zoon onschuldig de meest schandelijke dood van die tijd te zien sterven!), maar dat zij dit aan zou kunnen. Jong meisje en sterke vrouw!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s