Wees gegroet, vrouwe, heilige koningin, heilige moeder Gods, Maria, die als maagd kerk zijt geworden (St. Franciscus) – 1

Van oudsher zijn zowel de maand Mei als iedere zaterdag gewijd aan Maria. In deze meimaand besteden we elke zaterdag aandacht aan een van de aanspreektitels van Maria:

moeder      –      maagd      –      onze lieve vrouwe      –      koningin

Op deze wijze komt ze ook voor in de verhalen en de geschriften rond Franciscus en Clara, voor wie Maria – zoals voor elke middeleeuwer – een groot voorbeeld vormde. Vandaag 7 mei (vlak voor moederdag) de eerste: moeder.


Jezus zag zijn moeder, en bij haar de leerling van wie Hij hield. Toen zei Hij tegen zijn moeder: ‘Vrouw, daar is nu je zoon.’ Vervolgens zei Hij tegen de leerling: ‘Daar is je moeder.’ Toen, van dat uur af, nam de leerling haar bij zich in huis op. (Joh 19:26-27)

Maria als moeder

Maria, als moeder van Jezus

Ik, kleine broeder Franciscus, wil de levenswijze en de armoede van onze allerhoogste Heer Jezus Christus en van zijn allerheiligste moeder volgen en hierin volharden tot het einde toe. (St. Franciscus – LWilAZ)


Met haar “mijn wil geschiede naar uw woord” accepteert Maria het moederschap van Jezus, de Zoon van God. Met haar ‘ja’ is de verlossing begonnen. Maria is dus allereerst moeder. Met Zijn woorden aan het kruis breidt Jezus haar moederschap uit op de geliefde leerling/Johannes de apostel, maar… aangezien wij allemaal ‘geliefde leerlingen’ van Hem zijn, maakt Hij haar ook tot ons aller moeder.

Franciscus had niet alleen het verlangen in de voetsporen van Jezus, maar ook in die van Maria te treden. Hij roept in zijn Laatste Wil voor de Arme Zusters (LWilAZ) Clara en haar zusters op hetzelfde te doen. Ook dat geldt voor ons.

Wie zich met een ‘ja’ inlaat op het verzoek van God om Zijn Zoon en Zijn moeder te volgen krijgt er automatisch een hemelse Vader en een hemelse Moeder bij. Als ‘eenvoudig meisje’ staat Maria nog een stapje dichterbij ons dan Jezus, Mens en God.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s