Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag: een wonderlijke combinatie

Vandaag viert de westerse Christenheid “Hemelvaartsdag” (de Oosterse christenheid heeft Pasen iets later gevierd dan wij, Hemelvaartsdag valt daar dus ook later). We gedenken dat Jezus, na zijn aardse opdracht voltooid te hebben, terugkeert naar zijn Vader in de Hemel. Grappig is dat deze dag daarom in Duitsland Vaderdag is .

Vandaag vieren wij als Nederlanders (ook) “Bevrijdingsdag”. Het einde van de Tweede Wereldoorlog en het feit dat we hier in vrijheid mogen en kunnen leven staan centraal.

Beide feesten vallen dit jaar toevallig samen… je zou bijna denken dat we vieren dat we ‘bevrijd zijn van Jezus’, maar dat is natuurlijk niet zo. Een wonderlijke combinatie?

Nee, hoor… misschien eerder een hint? In de traditie wordt komende zondag, de zondag tussen Hemelvaart (Jezus’ vertrek) en Pinksteren (de komst van de Heilige Geest als de Helper in Jezus’ plaats) wel ‘wezenzondag’ genoemd. We blijven even verweesd en alleen achter.

Aan de grenzen van Europa zitten de vluchtelingen die we niet of mondjesmaat toelaten in ons vrije en vredige Europa, die er niet aan deel mogen hebben. Dat geeft Bevrijdingsdag 2016 wel een ‘randje’. Zij hebben de hulp nodig. Ook zij zijn een beetje ‘verweesd’.

Zo is er – in het “gevolg er van” toch een verbinding tussen de beide feestdagen.

Wij, de zusters Clarissen en de minderbroeders Franciscanen van Assisi aan de Maas, wensen u allen een fijne Hemelvaarts-/Bevrijdingsdag! Maar wij verzoeken u wel, en vooral ook de Nederlandse en andere Europese overheden, te denken aan de vluchtelingen die wij verweesd achterlaten!


PaulaSuwartini02PS… weer een extraatje

Franciscus en Clara met NL-vlagNee, we gaan geen gewoonte van PS’jes maken… maar, in Assisi aan de Maas vieren wij vandaag nog een derde feestje… onze zuster Paula wordt vandaag 75 jaar!


Zuster Paula: van harte!!!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s