Witte Donderdag

Vanavond begint met de Eucharistieviering het ‘Paastriduum’; dat doorloopt tot de vespers (avondgebed) van Pasen. De naam ‘Witte Donderdag’ komt van de witte doeken waarmee vroeger op deze dag in Katholieke Kerken de heiligenbeelden werden afgedekt in verband met de soberheid van de Veertigdagentijd én het feit dat de liturgische kleur (de kleur van o.a. kleding die de priester draagt) wit is.

Op Witte Donderdag doet Jezus ons nog eenmaal voor hoe zijn Liefde geïnterpreteerd moet worden: hij wast de voeten van zijn leerlingen. Iemand die de leiding heeft moet een ‘dienende leider’ zijn. Dat is terug te zien in onze ordes, waarin de leiders de namen ‘minister-generaal’, ‘minister-provinciaal’, ‘custos’ en ‘gardiaan’ dragen. ‘Minister’ betekent ‘dienaar’ en custos en gardiaan ‘(be-)hoeder’. Ook de abdis bij de Clarissen heeft een dienende rol binnen de gemeenschap.

Verder stelt Jezus de Eucharistie in; hij viert het Laatse Avondmaal met zijn leerlingen. Door deze beide elementen zijn de grondlegging van zowel het priesterschap als het diaconaat te vinden. Vandaar dit deze dag gevierd wordt; het is een feest.

Aan het einde van de dag, na de maaltijd, gaat Jezus met zijn leerlingen naar de Hof van Olijven om daar de verdere gebeurtenissen af te wachten.


U bent vanavond van harte welkom in de viering:

– 19:00 uur bij de zusters; of
– 19:30 uur bij de broeders.

Wellicht tot dan! In ieder geval wensen wij u een mooie Witte Donderdag!


Br. Rangel voert ons op de achtertafel van de refter door de Goede Week.
Op de foto ziet u de opstelling van Witte Donderdag.

DSCN6617

De waterkan en handdoek voor de voetwassing, brood en wijn, een eucharistiestel (kelk en pateen – ‘schaaltje voor de hostie’), twee kaarsen, korenhalmen en druiven.

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s