Scholieren Merletcollege te gast bij de broeders

Van maandag 8 december tot en met woensdag 10 december hadden we een groep van 9 leerlingen en 2 docenten van het Merletcollege te Grave te gast in het minderbroedersklooster. Broeder Emile ving hen op bij de kloosterpoort en leidde hen rond door het klooster. Zodoende raakten de leerlingen in het huis gaandeweg thuis. Ook kregen ze uitleg over het gebed. Nadat de kamers waren ingeruimd was er ruimte om elkaar en broeder Emile beter te leren kennen. Daarna bleef een bezoekje aan broeder Everardus in zijn eigen grafkapel ook niet uit. ’s Avonds keken we een film over het leven van de heilige Franciscus en bespraken we deze na in de tuinzaal. Ondanks alle verschillen met de tijd van toen en het leven van Franciscus, wisten we toch ook veel franciscaanse kernwaarden zoals respect voor het milieu en werken aan vrede naar voren te halen als belangrijke waarden in deze tijd. Na het gesprek was er nog een gezellig samenzijn met de broeders.

De volgende dag speelden we het spel ‘Kaarten op tafel’, wat veel emoties losmaakte bij de leerlingen. Zij bleken de kaarten niet voor niets te hebben gekozen en vertelden open en in vertrouwen wat zij allemaal gedurende hun nog jonge leven hadden meegemaakt. Samen gingen we daarna onder de deskundige begeleiding van broeder Rangel een maaltijd voor meer dan 20 personen voorbereiden in de kloosterkeuken; vele handen maakten licht werk en binnen korte tijd toverden de leerlingen samen met broeder Rangel een heerlijke maaltijd op tafel. We hielden die middag ook een stille wandgesprek aan de hand van het woord ‘liefde’. Het schoolbord bleek te klein te zijn voor wat dat in de stilte die volgde allemaal bij ons opriep en wat we in stilte op het bord schreven! Het spel ‘bibliodrama’ onder leiding van broeder Theo hielp ons om aan de hand van inlevingsvermogen en een rollenspel dieper door te dringen in het evangelieverhaal van de verloren zoon. Na de viering van de eucharistie in de kapel van de zusters clarissen speelden we ’s avonds nog het spel ‘Knetter’, wat voor veel hilariteit en leuke opdrachten zorgde. We sloten de dag af met een hapje en een drankje samen met de broeders.

De volgende dag brachten we een persoonlijke voorwerp van onze kamers mee naar de tuinzaal om er met elkaar over in gesprek te gaan. De persoonlijke voorwerpen haalden veel verhalen en emoties naar boven, waar met veel aandacht en zorg naar elkaar geluisterd werd. In de tweede ronde tekenden we onze ervaringen tijdens deze kloosterdagen nog eens op papier. Na de pelgrimszegen van broeder Theo gingen de leerlingen en docenten weer terug naar huis. Deze dagen hebbend de leerlingen onderling, de docenten en de broeders veel dichter bij elkaar gebracht. Niemand hoefde een masker op te zetten maar mocht gewoon zichzelf zijn. We mochten een beetje meer mens worden en onze verbondenheid met elkaar op een dieper niveau ervaren. Het was een mooie ervaring die ik elke tiener en jongere zou gunnen!

Br. Emile Gerards ofm

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s