Wijding van de basiliek van Franciscus van Assisi – 24 mei

Wij vieren vandaag het feest van de wijding van de basiliek van Franciscus van Assisi. Deze basiliek werd gebouwd ter ere van Franciscus en ingewijd in de 13e eeuw. Het feest vandaag is niet een feest van de kerk als gebouw maar het feest van de geest van de Kerk die Franciscus had.
De bekering van Franciscus gebeurde in het kerkje San Damiano. Zijn eerste begrip van de opdracht dat hij in San Damiano hoorde bracht hem er toe het vervallen kerkje te herstellen. Franciscus werkte hard en smeekte in de straten om de kerk te herstellen. Gaandeweg realiseerde Franciscus zich dat hij de geest van de Kerk moest herstellen. Franciscus omhelsde een levensstijl die in feite het begin was van het proces van de vernieuwing van de kerk. Wij weten goed hoeveel respect Franciscus had voor de kerk en hoe toegewijd hij de heilige schrift en de heilige plaatsen behandelde. Wanneer Frans het evangelie ging verkondigen was hij gewend om altijd een bezem mee te nemen. Francis was verdrietig om kerken te zien die niet schoon waren. Hij maakte de kerk schoon. Francis was verliefd op Jezus Christus en tegelijkertijd was hij verliefd ook op de kerk.
De situatie van de kerk-nu is niet eenvoudig. In onze omgeving horen wij vaak over de sluiting van kerkgebouwen en ook over de fusie van parochies. De kerk heeft ook behoefte om haar geloofwaardigheid en morele autoriteit te herstellen. De kerk is goddelijk en ook menselijk. Christus is het hoofd van de kerk en wij als de mensen zijn het lichaam van de kerk. Als menselijke kerk, heeft de kerk ook haar eigen zwakke kanten. De kerk heeft ook beschamende gebeurtenissen meegemaakt. Tergelijkertijd zijn er ook veel pogingen in verschillende hoeken van de wereld om de kerk zwart te maken en het beeld van de kerk te kapot te maken. Vroeger werd de kerk vervolgd en nu moet de kerk een andere soort vervolging meemaken!
Soms zijn wij ook terecht teleurgesteld door incidenten in de kerk. Franciscus leert ons wat anders. De situatie van de kerk in de tijd van Franciscus was ook niet eenvoudig. Er waren in de kerk ook corruptie, schandalen, machtsmisbruik, ongepast gedragen enzovoort. Franciscus wilde de kerk niet veroordelen maar wel de geest van de kerk vernieuwen. Hij verliest zijn geloof niet in de kerk, de paus, de leer van de kerk en de priesters. Wij lezen in zijn Testament hoe Franciscus de kerk eerbiedigt. In plaats van de weg van veroordeling koos Franciscus de weg van vernieuwing. Als wij lezen in het evangelie van vandaag is Franciscus het schaap van de Meester Jezus and als trouw schaap luisterde Franciscus naar de stem van Jezus.
Wij vieren vandaag het feest niet van de gebouw maar van de Geest van de Kerk. Wij zijn als zonen en dochters van Franciscus verantwoordelijk om de geest van de kerk te behouden. Wij zullen bidden met trouw voor de kerk en het leiderschap in de kerk dat ze aan een liefdevolle, vriendelijke, nederige en begripvolle kerk mogen bouwen. De stenen maken de kerk tot een gebouw maar de geest van de kerk is afhankelijk van ieder van ons: ons gebed en onze levensweg.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s