Europese Franciscaanse Jongerenontmoeting in Polen

Europese Franciscaanse Jongerenontmoeting

Van maandagavond 27 augustus tot vrijdagmorgen 1 september 2012 werd in Polen de derde Europese franciscaanse jongerenontmoeting gehouden (EuroFraMe = European Franciscan Meeting). De eerste keer vond de EuroFraMe plaats in Assisi (2007) en de tweede in Santiago de Compostella (2009); georganiseerd door de minderbroeders van Europa. De broeders Fer van der Reijken en Sekar Vellaisamy (India/Megen) namen er met zes jongeren uit Nederland aan deel. Een verslag van broeder Fer:

Na een zeer hartelijke en gastvrije ontvangst op zondagavond bij de broeders in Halberstadt – we vielen er met ons neus in de boter van een parochiefeest! – reisden we maandagmorgen na de Eucharistieviering en het ontbijt in ons personenbusje verder naar Polen. Plaats van ontmoeting was de berg van de heilige Anna (Góra Swietej Anny) in het Poolse Silezië (in de buurt van grote steden als Wroclaw en Katowitce). Het grote pelgrimsoord (eind 15e eeuw, 34 kapellen en twee kerken) bood uitstekende faciliteiten voor de ontvangst van de jongeren.
Die avond zouden er zo’n 300 deelnemers samenkomen (inclusief zo’n veertig jongere broeders en zusters), veelal uit Polen, Spanje en Portugal. De Hongaren, Lithouwers, Italianen, deelnemers uit het Verenigd koninkrijk en wij Nederlanders vormden bescheiden groepjes. Helaas waren er geen deelnemers uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en België. De oprukkende secularisatie, de agendadruk en de gebrekkig gebleven communicatie werden als redenen aangemerkt. Dit alles kon echter de sfeer van de vrolijke openingsavond en de verdere week niet drukken. De organisatie had voor een uitstekende band gezorgd en een stel jonge vrouwen wist – samen met enkele broeders – de jongeren mee te nemen in een enthousiast muzikaal gebeuren. Wij presenteerden ons met een ‘action song’ (altijd aardig om de zaal mee in beweging te krijgen), oranje ballonnen, polsbandjes, stroopwafels en Haagse Hopjes. Waarschijnlijk voor het eerst sinds vijf eeuwen werd het heiligdom in een Haagse hopjesgeur gehuld!
De komende drie dagen zouden we de dag met een Eucharistie in taalgroepen beginnen. Zeker als Nederlanders krijg je dan een goed gevoel voor het internationale karakter van de franciscaanse familie. Wij vierden samen met de Hongaren, de Lithouwers en de Engelsen. Het thema “Contemplate your face in Christ” werd uitgewerkt door zr. Gabriel Davison osc uit Arundel (bij Londen), Br. Massimo Fusarelli ofm  (“Hoe gaat het met Wim Pot?”) uit Rome, Br. Manolo Diaz uit Spanje, Br. Danny Convery uit Schotland en de president van de Europese minderbroeders Carlo Serri. Aansluitend waren er dan de kleine gespreksgroepen om over het thema uit te wisselen. De eerste dag waren de groepjes internationaal van samenstelling. Maar we merkten al gauw dat je – als je echt op een dieper persoonlijk niveau wilt uitwisselen over je geloof – beter met de eigen taal uit de voeten kon. Veel indruk maakten op mij het gesprek dat we hadden over “Welke ontmoetingen in je leven met anderen, met God of met jezelf hebben echt je leven veranderd?” en over “Welke rol speelt Maria wel of niet in je geloofsleven?”. Ook in een groepsgesprek met het kaartenspel ‘Openhartig’ deelden we heel persoonlijke ervaringen met elkaar. Wat een rijkdom dat dat zó kon gebeuren!
Naast de catechese en de gespreksgroepen waren er tal van andere activiteiten. Op dinsdagmiddag liepen we de kruisweg, niet langs kruiswegstaties, maar door jongeren ‘live’ geënsceneerd. Voor enkelen van ons viel dat wat rauw op het dak of was het moeilijk om dit gebeuren in religieuze zin te beleven. ’s Avonds speelde “Theatro A” in de openlucht fragmenten uit het leven van Franciscus, zonder woorden, maar met veel gebaren, muziek en dramatiek. Voor veel deelnemers een van de hoogtepunten van deze dagen.
Op woensdagmiddag waren er tal van workshops: zang en dans, vrede vinden, doeken beschilderen, goochelen(!), missiemuseum bezoeken, film bekijken en rozenkrans knopen. De avond werd gevuld met een concert door de Poolse popgroep “Propaganda Deï”. De volumeknop stond wel zó hard dat ik die avond heerlijk vroeg op bed lag.
De laatste middag van de EuroFraMe bestond uit ‘testimonies’; jongeren uit diverse landen vertelden over de kerkelijke situatie in hun land, over het leven als gelovige universiteitsstudent, over het leven als adoptiekind en een Engelse claris verwoordde en verbeeldde op zeer humorvolle wijze de enorme weerstand die ze had ervaren tegen haar roeping. Nadien was er biechtgelegenheid voor wie wilde. Donderdagavond hielden we een Maria-vigilie in de kleine basiliek op de berg, voorgegaan door de plaatselijke bisschop (die door een van onze deelnemers van een polsbandje met ‘vrede en alle goeds!’ om de pols werd voorzien). De vredeswens in deze viering was echt prachtig! Niet zo’n ‘dode vis handje’ over en weer, maar oprechte en hartverwarmende omhelzingen. Met dank aan de Spaanstaligen werden we één grote familie en was het ineens vijf graden warmer in de basiliek.
Vrijdagmorgen was er alweer het afscheid. In een feestelijke en vrolijke Eucharistieviering werd ook bekend gemaakt wanneer en waar de volgende EuroFraMe zou zijn: in 2014 in Lourdes. Een Hongaarse medebroeder, twee jongeren en ik werden gevraagd het grote San Damianokruis daartoe symbolisch in ontvangst te nemen.
Na afloop van de EuroFrame brachten vele jongeren nog een bezoek aan de zwarte madonna in Czestochowa. Voor ons lag deze plaats zodanig ver van de route dat we weer afkoersten op de gastvrije broeders in Halberstadt voor de tussenstop.
Tijdens de EuroFraMe werd ik geïnterviewd door een journalist van een Poolse, katholieke krant. Hij vroeg me om de sfeer te typeren. Natuurlijk waren daar de woorden: hartelijk, eenvoudig, thuisgevoel. En ik voegde er aan toe: “Op een bijeenkomst als deze durf ik mijn tas met spiegelreflexcamera wel een paar uur onbeheerd te laten staan.” En dat is misschien de beste typering: temidden van zoveel franciscaanse jongeren en (jongere) broeders en zusters kun je je op je gemak voelen en thuis. Wie weet wordt deze oneliner nog ergens in een Poolse krant gepubliceerd. Minstens hoop ik dat de foto van deelneemster Annemiek erin komt. Zij trouwde een maand tevoren met haar Jeroen en droeg niet alleen een zeer mooie trouwjurk, maar ook een polsbandje met…
Vrede en alle goeds!
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Europese Franciscaanse Jongerenontmoeting in Polen

  1. Madeleine Kievits zegt:

    Het was een prachtige reis!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s